O nama

Sanicula CO doo

Sanicula Co d.o.o. je srpsko-belgijska firma u privatnom vlasni┼ítvu sa osnovnom delatno┼í─çu proizvodnja lekovitog bilja i etarskih ulja. Partnerstvo se zasniva na vi┼íedecenijskom radu i prou─Źavanju aromati─Źnog bilja i etarskih ulja dobijenih njihovom destilacijom. Strate┼íki cilj partnera je proizvodnja etarskih ulja organskog porekla visokom kvaliteta za internacionalno tr┼żi┼íte.

Partneri i vlasnici firme:

Dominique Yvan Baudoux
Jean Francois Baudoux
Novica Šutić

Dominique Yvan Baudoux

partner, po zvanju farmaceut, kao i njegov otac i deda. Osamdesetih godina pro┼ílog veka jedan je od prvih farmaceuta u Belgiji koji se zainteresovao za esencijalna ulja za potrebe zdravstvene aromaterapije. Izuzetan pedagog, Dominique Baudoux neumorno prenosi strast prema esencijalnim uljima i razvija inovativne proizvode za aromaterapiju. Osniva─Ź je kompanije Pranarom koja je svetski lider u nau─Źnoj i medicinskoj aromaterapiji.

Dominique Baudoux je tako─Ĺe pisac, aromatolog, direktor istra┼żivanja i predava─Ź na me─Ĺunarodnom koled┼żu za aromaterapiju, koji nosi njegovo ime (Le Coll├Ęge International dÔÇÖAromath├ęrapie Dominique Baudoux).

Jean Francois Baudoux

partner sa velikim iskustvom u trgovini etarskim uljem.

Novica Šutić

partner koji vodi projekat u Srbiji, sa velikim iskustvom u proizvodnju etarskih ulja.

Sanicula CO d.o.o. je proizvo─Ĺa─Ź etarskih ulja na teritoriji Srbije. Obavlja primarnu poljoprivrednu proizvodnju na ukupno ~300 ha, od kojih je 224 ha u organskom sertifikatu. Primarna poljoprivredna proizvodnja se obavlja na teritoriji op┼ítina Para─çin, Boljevac i Doljevac. Sanicula raspola┼że sa ukupno tri destilerije, ukupnog dnevnog kapaciteta prerade 150 t biomase. Ukupna ciljana proizvodnja na godi┼ínjem nivou je 10 t etarskih ulja.

Najzastupljenija ulja u našoj proizvodnji:

Smilje
(Helichrysum Italicum essential oil)
Mati─Źnjak
(Melissa Officinalis essential oil)
Timijan
(Thyme Linalool essential oil)
Lavanda
(Lavandula Angustifolia essential oil)
Vresak
(Satureja Montana essential oil)
Rimska kamilica
(Chamaemelum Nobile essential oil)

Zaokru┼żen proces proizvodnje

Ekolo┼íka i dru┼ítvena odgovornostÔÇő

Sanicula Co d.o.o. ima potpuno zaokru┼żen proces proizvodnje, od proizvodnje reproduktivnog materijala do zasnivanja planta┼ża, upotrebe sopstvene mehanizacije za potrebe pripreme zemlji┼íta, sadnje, obrade, odr┼żavanja zasa─Ĺenih povr┼íina, berbe planta┼żnog lekovitog bilja i prerade biomase u etarska ulja.

Preradom ostatka biomase nakon destilacije dobija se biopelet, koji se koristi u sopstvenim pogonima za destilaciju. Pepeo, kao ostatak od sagorevanja biopeleta koristi se kao organsko ─Ĺubrivo.
Realizacijom projekta "Inovativnog pristupa u proizvodnji peleta od planta┼żnog lekovitog bilja" nakon destilacije, afirmi┼íe se strategija poslovanja po principima odr┼żivog razvoja, kroz smanjenje emisije CO2 u atmosferu, implementacije koncepta "Nultog otpada", kojim se nastoji da se otpad potpuno elimini┼íe iz procesa proizvodnje, a sve u cilju primene ekolo┼íke inovativnosti u funkciji dru┼ítvene odgovornosti i za┼ítite ┼żivotne sredine.
zero-waste
CSR
recycle