O nama

Sanicula CO doo

Sanicula Co d.o.o. je srpsko-belgijska firma u privatnom vlasništvu sa osnovnom delatnošću proizvodnja lekovitog bilja i etarskih ulja. Partnerstvo se zasniva na višedecenijskom radu i proučavanju aromatičnog bilja i etarskih ulja dobijenih njihovom destilacijom. Strateški cilj partnera je proizvodnja etarskih ulja organskog porekla visokom kvaliteta za internacionalno tržište.

Partneri i vlasnici firme:

Dominique Yvan Baudoux
Jean Francois Baudoux
Novica Šutić

Dominique Yvan Baudoux

partner, po zvanju farmaceut, kao i njegov otac i deda. Osamdesetih godina prošlog veka jedan je od prvih farmaceuta u Belgiji koji se zainteresovao za esencijalna ulja za potrebe zdravstvene aromaterapije. Izuzetan pedagog, Dominique Baudoux neumorno prenosi strast prema esencijalnim uljima i razvija inovativne proizvode za aromaterapiju. Osnivač je kompanije Pranarom koja je svetski lider u naučnoj i medicinskoj aromaterapiji.

Dominique Baudoux je takođe pisac, aromatolog, direktor istraživanja i predavač na međunarodnom koledžu za aromaterapiju, koji nosi njegovo ime (Le Collège International d’Aromathérapie Dominique Baudoux).

Jean Francois Baudoux

partner sa velikim iskustvom u trgovini etarskim uljem.

Novica Šutić

partner koji vodi projekat u Srbiji, sa velikim iskustvom u proizvodnju etarskih ulja.

Sanicula CO d.o.o. je proizvođač etarskih ulja na teritoriji Srbije. Obavlja primarnu poljoprivrednu proizvodnju na ukupno ~300 ha, od kojih je 224 ha u organskom sertifikatu. Primarna poljoprivredna proizvodnja se obavlja na teritoriji opština Paraćin, Boljevac i Doljevac. Sanicula raspolaže sa ukupno tri destilerije, ukupnog dnevnog kapaciteta prerade 150 t biomase. Ukupna ciljana proizvodnja na godišnjem nivou je 10 t etarskih ulja.

Najzastupljenija ulja u našoj proizvodnji:

Smilje
(Helichrysum Italicum essential oil)
Matičnjak
(Melissa Officinalis essential oil)
Timijan
(Thyme Linalool essential oil)
Lavanda
(Lavandula Angustifolia essential oil)
Vresak
(Satureja Montana essential oil)
Rimska kamilica
(Chamaemelum Nobile essential oil)

Zaokružen proces proizvodnje

Ekološka i društvena odgovornost​

Sanicula Co d.o.o. ima potpuno zaokružen proces proizvodnje, od proizvodnje reproduktivnog materijala do zasnivanja plantaža, upotrebe sopstvene mehanizacije za potrebe pripreme zemljišta, sadnje, obrade, održavanja zasađenih površina, berbe plantažnog lekovitog bilja i prerade biomase u etarska ulja.

Preradom ostatka biomase nakon destilacije dobija se biopelet, koji se koristi u sopstvenim pogonima za destilaciju. Pepeo, kao ostatak od sagorevanja biopeleta koristi se kao organsko đubrivo.
Realizacijom projekta "Inovativnog pristupa u proizvodnji peleta od plantažnog lekovitog bilja" nakon destilacije, afirmiše se strategija poslovanja po principima održivog razvoja, kroz smanjenje emisije CO2 u atmosferu, implementacije koncepta "Nultog otpada", kojim se nastoji da se otpad potpuno eliminiše iz procesa proizvodnje, a sve u cilju primene ekološke inovativnosti u funkciji društvene odgovornosti i zaštite životne sredine.
zero-waste
CSR
recycle